THOUSANDS OF FREE BLOGGER TEMPLATES

pages part

Friday, February 25, 2011

KEMATIAN DAN TIMBANGAN AMAL

TEGUH YUS: KEMATIAN DAN TIMBANGAN AMAL: "✐ Selepas Malaikat Israfil meniup sangkakala (bentuknya seperti tanduk besar) yang memekakkan telinga, seluruh makhluk mati kecuali Izrail..."
Read more...

x-rAy LAh atY ku~~

Andai kata..
Kau masih meragui akan cintaku
Buka la matamu, pandang lah ke dalam mataku 


Andai kata..
Masih kau curiga kpadaku
knapa perlu bgitu? bkn ka Telah ku kata di hati hanya ada kamu


Ku nyanYi kn kaU laGU cinta
Moga kekal wuJUd di hati kita
Janji2 ant kita berdua..


Andai lah benar...

kaU Tak terasa akan getarannya cintaku
Peluk lah aku.. pasti kau akan tahu...


jan la risau...
sbb, Tak akan mungkin terbuang perasaan ini
DAT's, 1 perasaan cinta yang kian makin mendalam..
Tak bisakah kau rasa itu????




Kau X-Ray lah hatiku...
Kau lihatlah cinta suciku
kepingan2 & bintik2 cintaku
setelah kau periksa....
Pasti kau akan tahu...


Percayalah Sayang.........
Pasti hanya ADA Kamu!!!


Read more...

Thursday, February 17, 2011

penJaGAAn g!g! >>> DATE w!f DENTAL ~ aQ p!L!h saK!t 1x dr b3RkaL!2 ~

naaaaaaaaaaaaaa ~~~~
aRi ni ada DaTE Ngan dEnTAl Lorh...
huhuhuhhu..
apa lg la y Dok ckp ngn Aq nnt ya.. ???
Bosan uda Kalik dia Tgok muka ku y SWEET ni (perasaN !!!)

mmmmm, Ari ni Aq mo sruh caBUt gg ku skaLian lg..
ndak suka mo tampaL2...sKit eeeeehhhh...
uda la sKit...ngilu lgik 2...
ada 2 y plg ndak d suka....
itu tuuuuuuuuuu..... >>>>>>>>

naaaaaa, tym y ini ni ku ndaK suka dgAr bunYinya.....
Bru buNyi...mna lgi lau kna uda D gg...
haDoiiiiiii,amPUn AQ.....

dR. smpai ckAp ngn aQ ...
tym2 be4 mo cbut 2.....
* tmpaL la gg...kmu 2 msih muda....muda2 uda byk gg y xda...
(d ckAp gtu coZ tiaP kali jump DOK mesti la p cBut GG..huhu)
>>>..aQ jwP...biar la nada GG ku dOk..jnji ndak ku rasa skit byk kali...
skIt skali tym d cBut ja kn..lpaS 2 nada uda skIt2...
rela lg Aq ndak da gg, dr gg d tampal berkali2...

ahahahahahahhaaaaa,
tp y haRus ku buaT be4 jmp Dok ni..
mesT mo berUS gg smpee 30meNit (maka2 30 saat) & gna listerine Lorh..
wkwkwkwww..lau ndak Jmp DeNtaL bkan d Buat 2..
knapa ndak rOSaK lg c GG..

     

berUs GG ari2 d Buat..p, lau gna listerine BGus lau d paKe ... 
(lau aBIs nada y p beLi,tu y ssh 2...LUPA kunuQ!!!)

oh ya.........
neeeeeee,peSaNan PenAjA...TOINKKKKKK !!! >slalU d AbAikn<
* ada 9 laNgkaH hOw 2 care wiF ur gigi *
....................................................................................................................................................
1) PEMAKANAN

pmakanan msti d jaga, lau bleh krangkan makanan yg sweet2 bab mesti tu ada yg melekat si celah2 gigi.. TIDAK d kata JANGAN.. Tpiii KURANGKAN.. 
ex : coklat n pa2 maknan ringn.. SWEER,aQ ndak bisa jaU dr coKlat y SWEET...
wkwkw >_<

plg bGus, minum air putih & berkumur2 setiap kali Bis makan.

2) BERUS GIGI

berus gigi selalu untuk gigi yang sihat. lau bleh berus gigi tiap kali pas makan... macam Haku ni ... haha...kunuQ la. ndak la..after berus gigi, aku rasa fresh dan bersih mulut bh.. ndak tau la lau kmu..

>>>>> Rasulullah pernah berSabda..bersugi setiap kali nak bersolat.. bersih d hdpan ALLAH S.W.T..
aitttttttt, umpamaan....mcm mo  P jumpa boypren.. ada ka y ndaK gosok gigi. 
teeeeeeeeetttttt, ada ka yaaaa??? 
maLu dEh ndak GosOk gg....baUK mULUtnya weeeeeeeeeee~~~~

SmBUNG membebEl..........>> lau krang jga rajin sekurang2nya 3x sehari.. 
pagi, tengah hari dan sebelum tidur.
atau kalau malas sangat pon suKup la 2 kali sehari.. 
(bgun paGi & sBeLum tiDo)

>oh yeaaaaa, menggosok gigi itu adlah penting BAGI mjaga ksihatan gigi dan gusi<

ni na amCm mo mjga c Gigi>>>>>>

jangan gosok terlalu kuat. gosok dengan sederhana. supaya tdk melukakan gusi & menyebabkan lapisan enamel pada gigi terhakis.

berus gigi???
pilih bruS y bristles ( bulu2 tu ) yg lembut.

duration???
20-30 saat lorh.

gosok juga lidah kamu ya sebab nanti boleh menyahkan bakteria yang ada pada lidah yg boleh menyebabkan plaque dan calculus serta mulut berbau..

3) FLOSS DAN INTERDENTAL TOOTHBRUSH


dental floss

dental floss cara terbaik mo keluarkan sisa makanan yang tersekat di antara gigi. bleh jga digunakan untuk membuang plaque (plak).

mo tahu cara menggunakan floss? klik sini
...pnat ku membebeL...

4) FLUORIDE MOUTHWASH @ MOUTHRINSE

gunakan pling krang skali b4 tidur.. tpi mesti dignakan slpas bberapa mnit brus gigi. 
p/s : di kumur2 ya...bukan d MINUM PulAk!

5) ELAKKAN MINUM SODA DAN BERGAS

Y da BECAUSE??? sbab minuman gtu mengandungi asid seperti citric asid dan phosphoric asid. 
asid2 ni la y  slowly react d gigi dan hakis permukaan gigi. (corrosive effect on teeth)

pling bAGUS : banyakkan minum susu, air putih dan jus laaa...

6) ELAKKAN MEROKOK DAN TOBACCO CHEWING


ni la ni, antara penyebab utama gigi dan other oral tissue damage.


bleh menyebabkan stains *euww* dan melemahkan gigi.. so, gigi mudah rapuh dan reput...
hohohohohohoho ..reput mcm c nenek2...
paling dahsyat boleh menyebabkan oral cancerdan precancerous lesion, leukoplakia, squamous cell carcinoma dan pelbagai lagi penYAhkIt.
>>>>AMPUN....apa Ku mgaRut ni..wkwkwkww...Aq pUn ndak tau apa ka benda 2... miahahaaiii

7) CHEWABLE GUMS


ada chewing gums yang tdak mengandungi gula...
naaaa,lau y itu sesuai digunakan tuk dikunyah setiap kali selepas makan 
berguna tuk membersihkan gigi lorh!


8) ELAKKAN PENGAMBILAN ALKOHOL


ALKOHOL 2 selen haRAM..ndak bgus juak 2k Gigi ya....sebab alkohol boleh menyebabkan irritation pada gusi, lidah dan soft tissues.

>heavy alcohol intake can cause oral cancer<


9) BUAT CHECK-UP 6 BULAN SEKALI @ 2 KALI SETAHUN


ini yang terbaik....TERBAIK DARI LADANG!!!!
 sebabnya kn..lau slalu jmpa doKtor..bolehlah buat scaling ( cleanning of the teeth ).. 
buang mu tu sgalak plaque and calculus.. tampal gigi mana2 yg berlubang...

p/s : lau Aq bkan lg taMpal....Trus Ku caBUt....aMAn duNia...nada ulang2 sakIT pat gigi y sama...ahahhaa


BTW, nnt lg la UpdaTed Blog..
mo ciap2 ni...
* mam..
* mandi... & acT ~~
jaM petang ni.....
mo p DaTe ngn Dr A.... huhuhuhuhuhuhu 

 
lBih kurg GN! la kaLi mka dR. aLa'A..pake speK...tp rmBut Putih la...heee ^_____^

Read more...

Wednesday, February 16, 2011

L0v3 !s bL!nD


aQ mencintaimu
berhrap kau kan jadi milikku

Walau banyk yang bilanK kau X pantas untukku

namUn terasa, Jiwa ragaQ ini hnya untuk mu

AQ rela berkorban demi cintamu itu

Manusia tiada yang sempurna
Kuterima kau apa adanya
Yang penting aQ bahagia ...



Read more...

teranGi laNGkaH ku

kAu yang kini memikat hatiku
sungguh ku ingin lebih dekat denganmu
beri aku waktu tuk buktikan kepadamu
sungguh ku ingin memiliki hatimu

semakin ku memikirkanmu
semakin ku menggilakan mu
kau bintang di hatiku
terangi setiap langkahku

oh yeaaaaaa ~~

Read more...